ASA CONS – 100 proiecte realizate în 2015

ASAConsParndorfProducătorul de prefabricate ASA CONS din Turda, judeţul Cluj, parte a grupului francez Consolis, mi­zează în acest an pe o creştere de 5-6% a cifrei de afaceri faţă de anul trecut, când compania a avut afaceri de aproximativ 13 mil. euro.

ASA CONS a fost implicată anul trecut în realizarea a circa 100 de proiecte, dintre care cele mai importante au fost cen­trul comercial Dermatina din Timişoara, dezvoltat de fon­dul sud-african de investiţii NEPI, o nouă unitate de pro­duc­ţie Leoni la Bistriţa, extinderi ale fabricilor Aramis, Karelia, Optibelt şi Weidmuller în Baia Mare, depozitul logistic VGP la Timişoara, mai multe magazine Dedeman, Penny şi Lidl.

„În 2015 piaţa s-a caracterizat printr-o lipsă de constanţă şi prin imprevizibilitate, alternând perioadele bune cu perioade mai slabe. În prezent simţim în piaţă o oarecare inerţie în demararea proiectelor mari, sperând că 2016 va fi cel puţin la nivelul anului trecut“, a declarat pentru ZF Transilvania Bogdan Bulgaria, general manager al ASA CONS şi ASA Epitoipari Hungary.

În prezent compania este implicată în mai multe proiecte, precum extinderea fabricii Siemens de la Sibiu, o nouă unitate de componente auto Zollner în Satu Mare, fabrica de componente aeronautice Sonaca din Moldoveneşti, lângă Turda, extinderea fabricii de mobilă Aramis din Baia Mare, un complex olimpic de nataţie în Otopeni, dar şi un magazin Selgros în Târgu Mureş.

Capacitatea de producţie a companiei din Turda este de aproximativ 80.000 de metri cubi de structură prefabricată pe an, ceea ce poate echivala cu o suprafaţă construită cu amprentă la sol de 800.000 de metri pătraţi. Anul trecut capacitatea de producţie a fabricii din Turda a crescut cu până la 10 %, datorită unei investiţii finalizate de companie în primul trimestru din 2015, constând într-o linie automatizată de transport a betonului.

Pe piaţa locală de prefabricate, estimată de ZF la circa 130-140 de milioane de euro anual, mai activează jucători precum Prefab, Macon sau Somaco Grup Prefabricate.

Centru de cercetare

Anul trecut, grupul Consolis, din care compania ASA CONS face parte,  a deschis în Cluj-Napoca un centru de cercetare şi dezvoltare pentru activităţiile Consolis din ţările nordice, dar şi pentru alte subsidiare ale grupului, din zona baltică sau Europa de Est. Proiectul a fost estimat la aproximativ 3 mil. euro, urmând ca într-o perioadă de doi-trei ani să fie create aproximativ 80 locuri de muncă pentru tinerii specialişti, absolvenţi ai facultăţilor de profil din Cluj-Napoca. În prezent, în cadrul centrului de cercetare Consolis de la Cluj-Napoca lucrează aproximativ 30 de ingineri proiectanţi.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 27.01.2016

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Se încarcă...