Despre sportul turdean și banii publici

Sporturi - Copy

Am fost întrebați de mai multe ori în ultima săptămână ce părere avem despre reorganizarea fotbalului turdean. E prematur să avem o părere după o simplă ședință de reorganizare la Primărie.

Dar avem niște principii, în care credem și care sperăm să fie aplicate și la Turda: Sportul a devenit o afacere. Nu mai suntem pe vremea Daciadei și a CSS-urilor. Ne uităm la Champions League, la Olimpiadă, la Campionate Mondiale de tot felul. Toate sunt organizate ca un business, ca să scoata profit.

Exact la fel trebuie să fie organizat și sportul turdean, să urmărească realizarea unui profit. Dacă obiectivul principal este să cheltuim banii publici promovând lozinci de tipul “sportul trebuie sprijinit”, înseamnă că am rămas cu mentalitatea comunistă, conform căreia statul sau Primăria trebuie să “se implice”, “să sprijine”, “să finanțeze”.

Considerăm benefică asocierea dintre Primărie și cluburile private de fotbal din Turda, cu speranța că fondurile publice ce vor fi investite în activitatea clubului de fotbal Sticla Arieșul Turda vor rămâne la un nivel modic. Așteptăm cu interes reorganizarea în mod asemănător a activității de la handbal, astfel încât (așa cum s-a promis) HC Potaissa Turda să nu mai fie finanțată majoritar de la bugetul Primăriei.

Nu doar la fotbal, ci și la handbal, managerii acestor grupări trebuie să își organizeze activitatea astfel încât să apară un profit. Altfel e doar o chestiune de timp până când activitatea lor va intra în impas.

Felicităm pe aceasta cale organizatorii Festivalului international de Șah Salina Turda, ajuns  deja la a doua ediție. Este îmbucurător faptul că o disciplină sportivă mai puțin mediatizată decât fotbalul sau handbalul reușește să atragă sponsori și să organizeze la Turda un festival cu participare internațională.

Am mai spus-o si cu alte ocazii:  banii publici trebuie folosiți în interesul tuturor turdenilor, cheltuielile de sprijinire a activităților sportive și culturale trebuie să fie ajustate conform bugetului orașului, să se încadreze în valori rezonabile pentru fiecare domeniu de activitate în parte.

Asociația T9.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Se încarcă...