Ar putea părea o veste bună: se lucrează! …. Avem niște întrebări!

Monstrul1

”Monstrul” nostru este supus unei operații de cosmetizare. Muncitori cu picamere, dălți și ciocane se chinuie să desprindă plăcile de piatră de Podeni de pe fațada monolitului de beton de lângă primărie. Întrebăm: Ce sens are să „cosmetizăm” o clădire neterminată,  aflată în ruină??

Pentru cei mai puțin informați, iată un scurt istoric al demersurilor noastre legate de această clădire: în luna august 2015, Grupul T9 a demarat în spațiul virtual acțiunea: ”E un monstru, da-i al nostru !”, de fapt un concurs de idei pentru finalizarea și utilizarea ”mastodontului”. Iată ce spuneam atunci: „Pentru turdeni, clădirea niciodată finalizatei Case de cultură este subiect de discuții de aproape trei decenii. Monstrul de beton din inima orașului a fost și, din păcate, a rămas o pată vizibilă și inestetică pe obrazul Turzii. Administrațiile turdene nu au putut ignora, dar nici nu au putut găsi o soluție viabilă și unanim acceptată, deși nu se poate spune că nu au încercat. Poate a fost lipsă de fonduri, de flexibilitate sau de imaginație”.

Apoi, Grupul T9 propune soluția de finalizare a clădirii “Casei de Cultură”, într-o dezbatere publică organizată în Sala mare a Primăriei pe 23 noiembrie. Pornind de la propunerea fostului viceprimar Ovidiu Heler, cu aportul a doi specialiști în IT – Claudiu Dioșan și Călin Pintea – Grupul T9 prezintă un pachet de idei ce pot sta la baza finalizării clădirii aflate în aceeași stare ca acum 26 de ani. Spuneam atunci, și acest lucru este mai important decât ideea propusă:
Principiile care stau la baza acestor idei sunt:
a/ folosirea transparentă a fondurilor publice;
b/ parteneriat cu investitori  privați de renume;
c/ profit obținut din folosirea clădirii după ce va fi dată în folosință.”

Aflat la curent cu demersurile noastre, domnul primar Tudor Ștefănie a anunțat în cadrul acelei dezbateri că se încep nişte lucrări, urmând ca în 2016 să se finalizeze sala de spectacole, intrarea şi câteva finisaje interioare. Atât. Nici o altă explicație privind proiectul după care se vor desfășura lucrările. Prin urmare, noi am propus încă de atunci, din 23 noiembrie 2015, următoarele: clădirea sa fie modernizată doar după ce va exista un plan complet de acțiune, cu menționarea clară a destinației clădirii și cu o dată fermă pentru darea în funcțiune, precum și existența unor clauze de penalizare în caz de nerespectare a termenilor de livrare. E absurd să pornești la drum fără să știi unde vrei să ajungi. Sau când îți propui să termini (metoda ”Grumaz”).

Nu știm costuri, nu știm termene, nu știm firma constructoare și modul în care aceasta a ajuns să fie aleasă.

Nici până azi nu am primit vreun răspuns de la primărie, nici nu am văzut vreo informație în presă, ceea ce ne face să ne întrebăm: oare chiar nimic în orașul acesta nu se poate face transparent?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Se încarcă...