Mormane de gunoi la periferia orașului

gunoi-autostrada

Avem un ”oraș turistic”, iar sub autostradă crește o nouă rampă de gunoi….
Conform legii 211/2011 art.19 pct 3 și 4, este interzisă depozitarea deșeurilor în locuri neautorizate deoarece au un impact negativ asupra mediului și sănătății populației.
Principalele forme de impact și risc determinate de depozitarea de deșeuri orășenești și industriale, în ordinea în care sunt percepute de populație, sunt: modificări de piesaj și disconfort vizual, poluarea aerului, poluarea apelor de suprafață, modificări ale fertilității solurilor și ale compoziției biocenozelor pe terenurile învecinate.
Dacă – în aparență – toată lumea se impotrivește depozitării deșeurilor de orice fel în locuri neautorizate, de unde răsar oare mormanele de gunoi la periferia orașului? Unde sunt, pe de altă parte, responsabilii cu activitatea de monitorizare a factorilor de mediu afectați de prezența deșeurilor? Cine este responsabil să supravegheze modul în care sunt gestionate gunoaiele produse de o așezare urbană? Întrebările nu sunt retorice, chiar dacă cei care ar putea răspunde fac pe surzii…
Ne mândrim că avem un ”oraș turistic”, suntem fericiți de sutele de mii de vizitatori pe care îi are o societate comercială, ne bucurăm cu modestie că avem una dintre cele mai scumpe autostrăzi din Europa și ne facem că nu observăm cum crește sub ea o nouă rampă de gunoi….Nimeni nu știe nimic. Va veni primăvara și se vor planta lalele în centru, iar gunoiul va crește constant la periferie… Poliția locală va păzi cu strășnicie, în centrul orașului, afișele electorale de flegma electoratului…Poate cândva, când gunoiul se va ridica peste parapeții de la podurile autostrăzii, vor vedea și autoritățile și vor lua măsuri, plantând lalele deasupra.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Se încarcă...