Scurtă lecție de economie pentru Cristi Matei.

Cheltuieli-Investitii - Copy

Exemplu de CHELTUIELI:

Se ia suma de 500.000 RON și se caută niște artiști celebri. Scumpi, dar buni. Bați palma cu Delia să cânte “Gura Ta” și “Rămâi cu mă-ta”. Pentru a doua seară îi angajezi pe B.U.G. Mafia să predea o lecție de gramatică la Turda, în special verbele “a băga”, “a scoate” și “a trage”. Aduci un balon mare în Micro, că asta le mai lipsea turdenilor, să fie luați în balon.

Luni dimineața, tragi linie: ai spart jumate de milion. Delia & Band își numără banii la București, minus comisionul pentru ursulean, care a intermediat afacerea.

Ce câștigă Turda din aceste CHELTUIELI, dacă organizăm petreceri?

Două seri de muzică la Materna, cu melodii care sunt zilnic la radio sau pe YouTube. Doritorii de senzații tari au gustat din balmoșul dat de Primărie și s-au dat cu balonul.

 

Exemplu de INVESTIȚII:

Se ia aceeași sumă de 500.000 RON și se astupă niște gropi. Se asfaltează pe unde e nevoie, că banii ăia europeni vin doar în 2018 sau – poate – prin 2019-2020, înainte de alegeri. Dacă gropile din Turda dispar, se reduc și cheltuielile șoferilor cu repararea mașinilor. Iar banii care nu se duc la mecanic, se duc în alte investiții, făcute de proprietarii autovehiculelor, firme sau simpli cetățeni. Mai precis, în loc să dea banii pe piese auto, o firma își poate cumpăra un computer nou la sediu sau decide să ofere premii unor angajați mai harnici.

Ce câștigă Turda din aceste INVESTIȚII, dacă reparăm drumurile?

Șoferii plătesc mai puțin pentru reparații, iar firmele care au parcuri auto plătesc mai ușor taxele la Primărie. Adică rămân banii în Turda, se reinvestesc, nu-i duce Delia și B.U.G. Mafia la București.

 

Deci, ce e mai bine să facem, CHELTUIELI sau INVESTIȚII ?

Ni se spune că nu mai reparăm drumurile din Turda, așteptăm să fie asfaltate peste 1-2-3-4… ani, când vin fondurile europene (dacă vin). Și până atunci, ce facem? Plătim impozite, Primăria dă banii la artiști, apoi ducem mașina la EDO Garage s-o repare, că ei au cel mai bun service din oraș … de-aia umblă și primarul cu mașini cu CJ-xx-EDO, nu?

Asociația T9.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Se încarcă...